Tunnelbana i Göteborg – Detta är Gårdagruppens förslag
Förutsättningar
Västlänken och Lindholmsförbindelsen är två projekt som redan är beslutade och kan bli grunden för en ny tunnelbana. Med dem bildas navet för en framsynt helhetslösning av Göteborgs kollektivtrafik med mycket snabba och bekväma resor. Genom att lägga till en tunneldel, markerad med rosa på bilden, som förbinder Linneplatsen med Västlänkstunneln skapas grunden för ett sammanhängande tunnelbanesystem.
Västlänken är finansierad genom Trängselskatt och Lindholmsförbindelsen genom avtalet i Sverigeförhandlingen.
Medan Västlänken byggs kan politiska beslut tas, utredningar, anslutningar och kompletteringar göras för Göteborgs tunnelbana.
Förbättra kollektivtrafiken i Göteborg med hjälp av Västlänkstunneln
Göteborgs kollektivtrafik är idag i behov av en ordentlig uppgradering med snabbare resor och högre komfort. Att åstadkomma detta är endast möjligt om dagens spårvägssystem kan ledas ner i tunnlar så att gator i centrum kan frigöras.
Genom att leda ner spårvagnslinjer från Angered, Bergsjön och Kortedala i Västlänkstunneln via den station under mark, som nu byggs norr om Centralen, kan snabba genomgående linjer skapas, söderut mot Mölndal och österut mot Örgryte via station Korsvägen.
Med en tunnelförgrening från Västlänkstunneln till Linnéplatsen och en bergtunnel under Slottsskogen kan ytterligare genomgående snabblinjer skapas till Frölunda och västerut mot Mariaplan. Med den planerade Lindholmsförbindelsen, som skall knyta ihop Linnéplatsen och Lindholmen med ny förbindelse mot Biskopsgården, kan ytterligare genomgående snabblinjer skapas i tunnelbanesystemet.
Spårvägslinjerna på Hisingsbron kan med fördel ledas in i Västlänkstunneln, genom att ansluta till den ”puckel” som bildas där Västlänkstunneln passerar över Götaleden. En sådan anslutning förenar Hisingen med centrala staden på ett enkelt och effektivt sätt.
För att tunnelbanesystemet ska bli robust och störningssäkert kan en ring skapas med en tunnel i öster i Gårdaberget. Detta ger möjligheter till flexibla linjedragningar som jämnar ut kapaciteten i tunnelbanesystemet.
Tunnelbanenätet går både i tunnel och ovan mark
Exempel på tunnelbanelinjer vid fullständig utbyggnad
Vår idé bygger på att ett antal spårvägslinjer i dagens linjenät leds ner i västlänkstunneln. Med tanke på kapaciteten i västlänkstunneln och dess stationer, kan lämpligt antal vara sju tunnelbanelinjer.
Linjer som har samma ändstationer som idag:
Linje 2 blir tunnelbanelinje Högsbotorp – Mölndal.
Linje 4 blir tunnelbanelinje Angered – Mölndal.
Linje 7 blir tunnelbanelinje Frölunda – Bergsjön.
Linje 9 blir tunnelbanelinje Saltholmen – Angered.
Linjer som får ändrade ändstationer:
Linje 3 ändras till ringlinje runt Centrala staden
Linje 5 ändras till tunnelbanelinje Biskopsgården – Frölunda
Linje 6 ändras till tunnelbanelinje Kortedala – Brunnsbo
Linje 10 ändras till tunnelbanelinje Lindholmen – Ö. Sjukhuset
Linjer som ligger kvar som ytlinjer men kan få ändrade sträckningar genom centrala staden beroende på utbyggnad av Operalänken och Allélänken.
Linje 1. Tynnered – Ö. Sjukhuset
Linje 8. Frölunda – Angered
Linje 11. Saltholmen – Bergsjön
Linje 13. Sahlgrenska – Brämaregården
Tunnelbanesystemet kan byggas ut i etapper
För att kunna förverkliga idén om ett tunnelbanesystem i Göteborg måste utbyggnaden kunna delas upp i meningsfulla etapper.
Etapp 1
I första etappen byggs en anslutning mellan Angeredsbanan och västlänkstunneln
vid Operan. Dessutom kan en anslutning byggas mellan Hisingsbron och västlänkstunnel där tunneln passerar över Götaleden. I söder byggs en tunnel genom Liseberget som ansluter till Mölndalsvägen och en fortsättning på västlänkstunneln under Mölndalsån och väg E6 mot Örgryte.
För att få en bättre tillgänglighet till västlänkstunneln kan två nya hållplatser byggas. En under Otterhällan med gångförbindelse till Stenpiren och Lilla Torget och en under Kapellplatsen med hissförbindelse upp till markytan.
Etapp 2
I andra etappen byggs en förbindelse mellan västlänkstunneln och Linnéplatsen. Linnéstationen placeras omedelbart under marknivån, med anslutning söderut till Frölundabanan. Västerut från Linnéstationen kan en bergtunnel under Slottsskogen
byggas med anslutning till spårvägen mot Saltholmen.
Etapp 3
I tredje etapp kan Lindholmsförbindelsen anslutas till Linnéplatsens ”triangelstation under mark” och utvidga tunnelbanesystemet till Hisingen.
Etapp 4
I fjärde etapp kan ”tunnelbanecirkeln” slutas med tunnel genom Gårdaberget. Då kan även en förbindelse i Gropegårdsgatan upp till Eketrägatan byggas.
Etapp 1
Etapp 2
Etapp 3
Etapp 4
Pendeltågen behöver inte Västlänken
Sedan Västlänken beslutades har man breddat spårområdet till Centralen. Den nuvarande stationen har högre kapacitet än de omgivande tåglinjerna även i framtiden. Utan Västlänken slipper resenärerna till centrum från söder den 6 minuter långa omvägen förbi Haga.